Interview Sinya Vanhorenbeeck

‘’De voldoening en waardering die ik krijg als ik mensen help, geeft mij energie.’’

Hi Sinya, leuk om elkaar te spreken! Kun je wat over jezelf vertellen?

Hallo mijn naam is Sinya, ik ben 28 jaar en ik woon in Mechelen. Je kan mij zeker en vast beschrijven als een bezige bij. Op dit moment volg ik nog een studie naast mijn job, dit is de master Verpleeg- en Vroedkunde aan de KU Leuven. Verder vind ik het fijn om te fitnessen, te spelen met mijn twee katten en ben ik een echt familiemens. Als ik wat tijd met hun kan doorbrengen dan doe ik dat. Tot slot, sinds korte tijd heb ik de liefde voor mijn tuin uitgevonden. Sinds januari 2022 heb ik een nieuw huis met een tuin waar ik graag in werk om te ontspannen.

Wat knap dat je jezelf blijft ontwikkelen door verder te studeren! Kun je ons meenemen in jouw huidige carrière?

Ik ben gestart aan hogeschool Thomas More Mechelen met de opleiding Vroedkunde. Dit heb ik één jaar gestudeerd waarna ik ben overgestapt naar de opleiding Verpleegkunde. Deze heb ik afgerond waarna ik de bachelor-na-bachelor Geestelijke Gezondheidszorg heb gedaan aan Thomas More Turnhout.

Via de stage van mijn laatste opleiding ben ik in het werkveld gerold. Deze job was in het ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen. Daar heb ik tweeënhalf jaar gewerkt op een forensische jeugdafdeling voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij werden hier behandeld aan ernstige problemen (zoals angst, depressie of trauma’s) en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen (zoals hyperactiviteit, autisme of psychoses). Uiteindelijk ben ik gestopt met deze job, omdat ik mijn feeling met het verpleegkundig veld kwijt was. Ik voelde mij geen verpleegkundige meer, ondanks dat ik mijn job heel graag deed. Ik ben toen op zoek gegaan naar een job in het klinisch veld en zodoende ben ik terecht gekomen bij buro Nexus. Dit doe ik sinds 1 juli 2021 en ik zit nu op mijn tweede opdracht. De eerste opdracht was bij woonzorgcentrum Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver en nu zit ik sinds januari op project bij het Imelda ziekenhuis.

Wat een veelzijdige carrière! Wist je altijd al dat je wilde werken in de zorg?

Ja dit wist ik al heel vroeg. Ik ben al sinds ik mij kan herinneren een zorgzaam persoon. Op het middelbaar heb ik ook altijd gekozen voor de sociale vakken. De voldoening en waardering die ik krijg als ik mensen help, geeft mij energie. Dit doe ik zowel op mijn job als erbuiten. Ik sta altijd voor mijn naasten klaar en voel mij rap aangesproken om te helpen. Het maakt mij gelukkig als ik iets voor anderen kan betekenen.

Mooi dat je zo in het leven staat! Wanneer is een werkdag voor jou geslaagd?

Als ik alles goed hebben kunnen afronden dan ga ik gelukkig naar huis. Ik wil dan ook altijd het idee hebben dat ik alles voor iemand heb gedaan wat in mijn macht ligt. Hiermee hoop ik iemand zijn dag toch een beetje beter te kunnen maken. Naar mijn mening is het ook heel belangrijk om veel te praten met de patiënt. Zo leer je iemand kennen en kun je goede zorg op maat verlenen.

Tof om te horen! Je bent inmiddels al even in dienst, maar wat heeft jou doen besluiten om te kiezen voor buro Nexus?

Toen ik heb gekozen om te starten als projectverpleegkundige ben ik mijzelf goed gaan oriënteren. Ik ben met twee partijen, waaronder buro Nexus, aan tafel gegaan en heb goede gesprekken gevoerd. Bij beide partijen klikte het goed, dus toen ben ik gaan kijken naar de voordelen en heb ik mijn gevoel gevolgd. Zodoende heb ik gekozen voor buro Nexus.

Goed om te horen! Hoe bevalt jouw buro Nexus avontuur tot nu toe?

Dit bevalt heel goed! Ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Er wordt goed geluisterd naar mijn wensen en de persoonlijke benadering vind ik fijn. Verder was mijn opleiding ook een belangrijke factor. Ik heb vanaf het begin aangeven dat ik graag deze opleiding wil volgen en dat was geen probleem. Jullie financieren deze opleiding waar ik ontzettend blij mee ben.

Het werken op projectbasis was nieuw voor jou. Inmiddels doe je het een tijdje, kun je ons meenemen wat de voordelen zijn?

Het bevalt mij erg goed. Je hebt vooral veel afwisseling en je krijgt een project naar wens. Zo heb je de kans om al jouw uitdagingen en interesses uit te proberen. Ik wist in het begin niet goed wat ik precies wilde, omdat ik zoveel dingen interessant vind en door het werken op projectbasis kan ik van alles uitproberen. Voor mij zijn de variatie en de afwisseling dan ook de grootste voordelen, dit was echt wat ik zocht.

Veel variatie en afwisseling. Dan zal je een hoop hebben meegemaakt. Kun je ons vertellen welk moment of periode het meeste indruk op jou heeft gemaakt?

Dit is voor mij dan toch de corona periode. Deze vond ik heel intens omdat ik tijdens deze periode zowel heb gewerkt in de psychiatrie als in de reguliere zorg. Hierdoor heb ik verschillende gevolgen van deze crisis mogen ervaren. In de psychiatrie werkte ik met kinderen/jeugdpubers en die hadden hier zwaar onder te leiden. Deze mochten gedurende deze tijd niet naar huis waardoor er veel verdriet en woede loskwam. De periode in de reguliere zorg was zwaar omdat ik mijn werk niet kon doen zoals ik het wilde. We deden het met de middelen die we hadden, maar je merkte dat niet alles kon wat je het liefst zou doen. Ook konden de patiënten geen bezoek ontvangen wat erg veel verdriet opriep. Al met al was het een heftige en zware periode waar ik veel van geleerd heb.

Klinkt heftig! Gelukkig ziet de toekomst er rooskleuriger uit. Welke doelen/ambities heb je voor de toekomst?

Mijn studie afronden is zeker een van mijn doelen en verder wil ik mijzelf blijven ontwikkelen als (project)verpleegkundige. Door mijzelf te blijven verreiken met kennis wil ik patiënten/cliënten zo goed mogelijk blijven helpen.

Tot slot, heb je nog een boodschap voor mensen die twijfelen om aan de slag te gaan als projectverpleegkundige?

Zeker! Weet je niet goed wat je wilt en zoek je een job waarbij je dat perfect kunt uitvinden. Dan is het werken op projectbasis ideaal. Je hebt de ruimte om zelf inbreng te geven in wat je interessant vindt en hier wordt een project op maat voor gezocht.

Quote Sinya Vanhorenbeeck

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?