Interview Daphné Clays

‘’Zo kan ik een spannende, maar nieuwe impuls geven aan mijn carrière.’’

Hi Daphné, leuk om je te spreken! Zou je jezelf even willen voorstellen?

Hi, ik ben Daphné Clays en ben 25 jaar. Momenteel woon ik in Veurne, maar binnen een halfjaar verhuis ik samen met mijn vriend naar Beernem. Buiten mijn werk om ga ik graag babysitten. Dit doe ik bij vrienden en kennissen, maar ook via mond-op-mondreclame. Ik ben écht gek op kinderen. Daarnaast geniet ik enorm van het leven. Lekker uiteten en opstap met vrienden, dat doet mij echt deugd. Zo ben ik laatst naar Q-pop geweest in het Sportpaleis. Daar heb ik een enorme toffe avond gehad vol leuke muziek van onder andere Kris Kross Amsterdam, Camille en Bazart.

Kijk aan! Een echt gezelligheidsdier. Kun je ons meenemen in jouw carrière tot nu toe?

Mijn passie voor de zorg heb ik al sinds ik klein was, want mijn moeder is zorgkundige. In het vijfde middelbaar heb ik gekozen voor gezond- en welzijnswetenschappen. Binnen deze richting heb ik al stages gelopen in een kinderdagverblijf en verschillende woonzorgcentra. Dit waren mijn eerste aanrakingen met de zorg en die bevielen zo goed dat ik de bachelor Verpleegkunde ben gaan studeren. Daarna ben ik gaan werken in de thuisverpleging bij een zelfstandige, maar dit was niet wat ik zocht. Ik wilde meer uitdaging en loskomen van de vaste routine. Daarom heb ik gekozen voor werken op projectbasis bij buro Nexus. Dit geeft mij de keuze om verschillende projecten te draaien en te ervaren wat het beste bij me past.

Goed dat je deze stap durft te nemen! Vertel eens wat meer over de projecten die je hebt mogen draaien?

Ik ben in oktober 2021 bij jullie gestart. Mijn eerste project heb ik gedraaid bij woonzorgcentrum Prinsenhof in Brugge en inmiddels loopt mijn tweede project bij woonzorgcentrum Morgenster op zijn eind. Hier heb ik bijna een jaar gewerkt op een afdeling voor mensen met dementie. In januari 2023 begin ik aan een nieuw project. Dit zal naar waarschijnlijkheid zijn bij een woonzorgcentrum. In de toekomst wil ik nog graag een project draaien bij een ziekenhuis. Zo kan ik een spannende, maar nieuwe impuls geven aan mijn carrière.

Stoer dat je de uitdaging aan durft te gaan! Kun je ons meenemen in jouw werkzaamheden bij je huidige project?

We beginnen de dag met het wassen van de eerste bewoners. We kunnen nooit alle bewoners in dezelfde ronde doen, dus we halen iedereen uit bed voor het ontbijt. Dit doen we altijd gezamenlijk, waarna we de overige bewoners wassen. Tijdens het ontbijt krijgen de bewoners hun medicatie. Daarna worden de bewoners terug naar hun kamer gebracht en ga ik aan de slag met mijn verpleegkundige taken. Je kunt denken aan wondzorg, stomazorg en de morfinepomp bijvullen of vervangen. Na de lunch krijgen de bewoners even tijd om te rusten, waarna het halverwege de middag tijd is voor een koffiepauze en een activiteit. Hierna krijgen de mensen hun avondeten en worden ze naar bed gebracht. Mijn taak hierbij is het begeleiden van al deze momenten.

Je straalt als je praat over je werk! Wist je altijd al dat je in de zorg wilde werken?

Zeker! Mijn mama is zorgkundige en wij mochten als kinderen vaak mee naar haar werk in een woonzorgcentrum. Dat vond ik erg tof en de bewoners waren heel gelukkig door onze aanwezigheid. Door die ervaringen wist ik zeker dat een baan in de zorg goed bij mij past. Gelukkig ervaar ik dit plezier nog steeds.

Tof! Hoe ben je met buro Nexus in aanraking gekomen en hoe bevalt het?

Ik was op zoek naar nieuw werk en heb me aangeboden op de VDAB. Nog geen dag later had ik al reactie van buro Nexus en daar ben ik toen op gesprek gegaan. Dit was een prettig gesprek en de voorwaarden waren goed, dus ik heb toen besloten om bij jullie te komen werken. Dit bevalt tot op de dag van vandaag heel goed.

Kun je benoemen wat je heeft doen besluiten om voor ons te kiezen?

Mijn hoofdreden was de uitdaging die jullie bieden. Door in een korte tijd uitdagende en diverse projecten te draaien, heb ik de mogelijkheid om mijzelf snel te ontwikkelen en veel te leren. Daarnaast bieden jullie mooie arbeidsvoorwaarden aan. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een leaseauto te rijden met tankkaart en dat is tegenwoordig prettig. Ook zijn de events belangrijk om te benoemen. Tijdens deze cafés leer je collega’s kennen en dat vind ik heel fijn.

Kun je een mooi moment met ons delen wat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

Tijdens een van mijn projecten op een afdeling voor dementerende mensen heb ik voor een dame mogen zorgen die niet meer kon spreken. Hierdoor was ze redelijk passief, wat vooral in het begin lastig was. Naarmate ik haar beter leerde kennen wist ik waar ze vrolijk van werd en hebben we een mooie band opgebouwd. Toen ik haar een keer eten gaf, zag ik een glimlach tevoorschijn komen en toen smolt mijn hart. Dat vind ik het mooie aan de zorg. Geluk zit hem in de kleine dingen.

Prachtig! 2022 is op zijn eind aan het lopen. Wil je jouw mooiste moment privé- en werk gerelateerd met ons delen?

Over mijn privémoment hoef ik niet lang na te denken. Ik ben in september ten huwelijk gevraagd. Dit was natuurlijk mijn absolute hoogtepunt. Ik kijk dan ook uit naar de trouwerij in 2024. Mijn werkmoment van dit jaar moet nog komen. Dit is de kerstborrel op het kantoor in Gent. Hier kijk ik erg naar uit. Ook vind ik het tof dat de partners mee mogen. Dit apprecieer ik enorm.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?