Elizabeth Gonçalves – Projectverpleegkundige

''In korte tijd doe ik veel kennis op!''

Hi Elizabeth, wat leuk om je te spreken! Kun je wat meer vertellen over jouw carrière in de zorg en wat jou gelukkig maakt in je werk?

”Ik ben begonnen met mijn opleiding verpleegkunde, maar omdat ik in 2016 een kindje heb gekregen , heb ik deze opleiding even moeten pauzeren. Ik heb gewacht tot mijn kind twee jaar is geworden en daarna ben ik weer gestart met mijn opleiding. Deze heb ik in februari 2021 afgerond waarna ik al snel in contact kwam met buro Nexus. Uiteindelijk ben ik op 1 maart 2021 gestart als projectverpleegkundige op de afdeling Neurologie bij ZNA Hoge Beuken in Antwerpen. In eerste instantie was dit een project voor zes maanden, maar aangezien ze daar heel tevreden waren over mij ben ik uiteindelijk één jaar gebleven. Op 1 maart dit jaar ben ik gestart bij mijn nieuwe project op de afdeling Verlengde Zorgen in het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden. Tijdens mijn werk haal ik mijn geluk uit het proces dat de patiënt aflegt wanneer hij of zij bij ons binnen komt. Op het moment dat hij of zij toekomt is er zorg nodig en als wij dit als team goed doen, kan de patiënt uiteindelijk naar huis. Wanneer dit het geval is krijg ik extra energie, want dat betekent dat ik en mijn team goed werk hebben geleverd.”

Mooi om te horen hoe betrokken je bent met de patiënt. Waarom heb je gekozen voor werken in de zorg?

”Ik denk dat de voornaamste reden is dat ik zorgzaam ben en voor anderen wil zorgen. Van jongs af aan was ik al bezig met zorgen. Wanneer ik bijvoorbeeld van de fiets viel, wilde ik altijd zelf mijn wonden verzorgen. Je kunt daarom wel zeggen dat het aspect zorgen altijd al in me zat, dus toen ik moest kiezen was de keuze simpel. Ik heb, toen ik nog in Nederland woonde, elf jaar met mensen met een lichamelijke beperking gewerkt. Dit was voor mij wederom een bevestiging dat het zorgen voor mensen écht iets voor mij is.”

Hoe bevalt jouw buro Nexus avontuur?

”Het bevalt heel goed. Ik krijg een hele persoonlijke benadering waarbij ik echt merk dat er aan me gedacht wordt. Dit is iets wat ik heel erg waardeer. Een voorbeeld hiervan zijn de attenties die ik krijg zoals een kaartje of even een spontaan telefoontje. Verder krijg ik het gevoel dat ze met me meeleven en zorgzaam zijn. Ze willen zorgen dat je het pad kan bewandelen wat je wilt en dragen hier hun steentje aan bij. Ook bevalt detacheren mij goed, hierdoor krijg ik de kans om mezelf binnen verschillende gebieden te verdiepen. Met als gevolg dat ik in korte tijd veel kennis opdoe binnen verschillende specialisaties.”

Wat leuk om te horen dat het goed bevalt! Kun je iets meer uitleg geven over de projecten die je al hebt mogen draaien?

”Als eerste baan na mijn studie heb ik eerst één jaar als projectverpleegkundige gewerkt op de afdeling Neurologie bij ZNA de Hoge Beuken. Op deze afdeling worden patiënten behandelt aan ziekten van het zenuwstelsel. Tijdens mijn studie heb ik verschillende stages gelopen, maar dit is heel anders dan echt als verpleegkundige aan de slag gaan. Je bent dan natuurlijk in je eentje ineens eindverantwoordelijke voor een patiënt waarbij je alle taken van een verpleegkundige uitvoert. Sinds begin maart werk ik als projectverpleegkundige op de afdeling Verlengde Zorgen in het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen met voornamelijk grote wonden die voortkomen uit complexe chronische aandoeningen. Hierbij hebben deze patiënten zorg nodig. De afgelopen twee jaar is het alleen zo dat deze afdeling wordt gebruikt als COVID-19-afdeling waardoor deze vorm van zorg minder voorkomt.”

Klinkt interessant! Als je mensen zou meenemen in het buro Nexus verhaal, wat zou je dan vertellen?

”Daar kan ik kort over zijn. Op het moment dat je nog niet goed weet wat je precies wilt gaan doen of je wilt in korte tijd veel leren dan is buro Nexus de ideale werkgever voor jou. Zij bieden jou alle kansen om in korte tijd veel te leren en hierbij zullen zij je altijd ondersteunen.”

De COVID-19-pandemie is op zijn eind aan het lopen, hoe heb jij deze tijd ervaren?

”In het begin van de COVID-19-pandemie moest ik stage gaan lopen en ik heb er destijds bewust voor gekozen om stage te lopen op een COVID-19-afdeling. Dit heb ik gedaan bij ZNA Middelheim in Antwerpen, maar in het begin was het heel schrijnend. Er overleden veel mensen en dit greep me erg aan. Gelukkig is dit gedurende de tijd wel verbeterd. Mensen zijn minder ziek geworden en men wist beter hoe ze het moesten behandelen waardoor het dragelijker werd. Al met al was het een heftige tijd waarin ik veel heb geleerd.”

Tot slot, je hebt het afgelopen jaar al veel ervaring vergaard als projectverpleegkundige. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

”Ik ben samen met twee verpleegkundige vriendinnen bezig met een plan voor een eigen bedrijfje en verder wil ik mezelf blijven ontwikkelen binnen de zorg. Gelukkig kan ik dit doen door de fijne samenwerking met buro Nexus.”

Projectverpleegkundige

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?