fbpx

Vacature hoofdverpleegkundige

Wat doet een hoofdverpleegkundige?

Een organisatorisch, leidinggevend én vooral verpleegkundig talent? Wie weet staat de functie van hoofdverpleegkundige je dan wel op het lijf geschreven! De Belgische ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben een nijpend tekort aan bekwame hoofverpleegkundigen die hun afdelingen in goede banen willen leiden. Deze uitdagende job draagt dan ook de stempel van knelpuntberoep. Kortom, als hoofdverpleegkundige speel je een belangrijke rol binnen de zorgsector én de maatschappij!

Benieuwd wat deze functie specifiek inhoudt en hoe je hoofdverpleegkundige wordt? Dan nemen we je graag mee in alle ins en outs, waardoor je na het lezen van dit artikel geen vragen meer hebt!

Wil je graag iets specifieks weten? Klik dan meteen door naar:

hoofdverpleegkundige

Vacature hoofdverpleegkundige

Welk uitgebreid takenpakket hangt er vast aan de vacature hoofdverpleegkundige? Afhankelijk van de zorginstelling en de afdeling waar je op terecht komt, zal deze er wat anders uit komen te zien. Echter, komen de grote lijnen steeds overeen. We sommen deze graag voor je op:

  •  Je bent verantwoordelijk voor het coachen en begeleiden van de verpleegkundigen en zorgkundigen op je afdeling;
  • Verder maak jij de uurroosters op, zorg je voor een efficiënte werkverdeling binnen het team en leid je de functioneringsgesprekken;
  • Je beheert zorgprojecten, zoals het personeelsinzet, het materieelgebruik, het beddenbeheer,…;
  • Bovendien bewaak je de protocollen inzake verzorging, hygiëne, veiligheid en gezondheidsbewaking;
  • Ten slotte rapporteer je op regelmatige basis aan de artsen.

Kortom, jij laat alles op rolletjes lopen!

Bekijk hier onze vacature hoofdverpleegkundige

Hoofdverpleegkundige woonzorgcentrum

Als hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum sta je, bovenop het standaardtakenpakket, in voor de zorgmanagement van de bewoners, zodat zij zich volledig thuis voelen:

  •  Een aangenaam woonklimaat creëren staat voor jou bovenaan je prioriteitenlijst. Hiervoor leid je regelmatig vergaderingen en volg en los je conflicten op;
  • Je bent bovendien dé centrale contactpersoon voor de bewoners en hun familie.

Lees hier meer over werken in een woonzorgcentrum!

Hoofdverpleegkundige ziekenhuis

Beslis je om als hoofdverpleegkundige in een ziekenhuis aan de slag te gaan? Dan word je takenpakket grotendeels bepaald door de afdeling waar je op terecht komt. Je kunt binnen de meest uiteenlopende specialisaties werken, zoals de afdelingen Geriatrie, Pneumologie, Oncologie, noem maar op! Het is belangrijk dat je, naast je hoofdtaken, op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën binnen het zorglandschap waarin jij tewerkgesteld bent. Zo verdiep jij je, bijvoorbeeld als Hoofdverpleegkundige Cardiologie, in artikelen over het verband tussen muziektherapie en coronarografie. Op basis van deze leergierigheid, doe je voorstellen om de werking van de afdeling te optimaliseren!

Wat is dan een
adjunct-hoofdverpleegkundige?

Als adjunct-hoofdverpleegkundige ben je de rechterhand van de hoofdverpleegkundige. Jullie bepalen in samenspraak de dagelijkse werking op de afdeling. Om dit te optimaliseren, breng je de noden van het zorgteam in kaart, maak je duidelijke afspraken met de gehele verpleegafdeling omtrent gehospitaliseerde patiënten, beheer je de stock en medicatievoorraad, volg je de facturatie mee op,… Kortom, ondersteunt de adjunct-hoofdverpleegkundige de hoofdverpleegkundige in het verlenen van een kwalitatieve zorgverlening en weet hiervoor de meest uiteenlopende taken op te pakken.

hoofdverpleegkundige

Over welke competenties
beschikt een hoofdverpleegkundige?

Gezien je als hoofdverpleegkundige verantwoordelijk bent voor het coachen en begeleiden van een afdeling, moet je mensen kunnen motiveren met je dynamisme en engagement. Bovendien passeert niets jouw nauwlettend oog, waardoor je een efficiënte samenwerking stimuleert en zo de zorg optimaal houdt. Verder ben je innovatief en weet je de zorgprocessen steeds te optimaliseren!

Laat je inspireren door Projectverpleegkundige Lief

Hoe word je hoofdverpleegkundige?

Aan het beroep van een hoofdverpleegkundige hangen enkele voorwaarden vast. Zo kun jij de volgende zaken van het lijstje aftikken:

  •  Je hebt een diploma hoger onderwijs in de Verpleegkunde (Gegradueerde Verpleegkundige, Bachelor in de Verpleegkunde of Master in de Verpleegkunde);
  • Verder heb je jezelf gespecialiseerd aan de hand van een getuigschrift Leiderschap in de Zorg, een banaba-diploma Zorgmanagement of een masterdiploma Gezondheidszorg;
  • Een andere mogelijkheid is dat je de kaderopleiding Hoofdverpleegkundige (hieronder meer informatie) succesvol hebt afgerond;
  • Ten slotte verwacht men dat je de regels van het spel volledig onder de knie hebt en dat je kunt terugblikken op ongeveer 5 jaar ervaring als verpleegkundige.

hoofdverpleegkundige

Kaderopleiding Hoofdverpleegkundige

De kaderopleiding Hoofdverpleegkundige is een postgraduaat dat je kunt volgen aan de Odisee Hogeschool of aan de Arteveldehogeschool. Het programma bestaat uit 30 studiepunten en omvat 6 modules. Je krijgt alle handvaten aangereikt om jezelf om te scholen tot hoofdverpleegkundige. Zo worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Leidinggevende vaardigheden;
  • Beleid en organisatie – Evidence-based werken;
  • Communicatie;
  • Teammanagement en teambeheer;
  • Ethisch handelen;
  • Wetgeving.

 

Loon hoofdverpleegkundige

Als je aan de slag gaat als hoofdverpleegkundige dan ligt je brutoloon in het eerste jaar gemiddeld rond 3.110,47 euro. Na 5 jaar kun je rekenen op ongeveer € 3.413 bruto en na 10 jaar op de teller ligt dat ongeveer rond € 3646,71 bruto.

FAQ:
projectverpleegkundige thuiszorg

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Wat als ik tijdelijk geen project heb?

Door proactief te handelen en continu met onze professionals in dialoog te blijven proberen we deze situatie uiteraard te vermijden. We moeten hier echter realistisch in zijn. Stelt deze situatie zich alsnog, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Je blijft verbonden aan buro Nexus in afwachting van jouw volgend project. In deze tussenperiode is het kwestie van goede afspraken te maken. Jouw persoonlijke Talent Master volgt jou nauw op doorheen deze periode en licht jou in over de opties.

Hoofdverpleegkundige
vacatures bij buro Nexus

Vacatures in de zorg vinden is niet de uitdaging, maar een job in de zorg waar je waardering, flexibiliteit én aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bij krijgt, dat is een ander verhaal! Als je als hoofdverpleegkundige bij buro Nexus in dienst komt, dan krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen op verschillende projecten. Zoek je naar vacatures in een ziekenhuis of eerder naar vacatures binnen een woonzorgcentrum? Als je op projectmatige basis bij ons in dienst komt, dan kan je van iedere discipline proeven! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Hoofdverpleegkundige

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?