fbpx

Cardiologie Verpleegkundige

Volgens het Hartcentrum Hasselt (2022) neemt het aantal personen met hartfalen sterk toe. Zo zou nu 2% van de bevolking met deze aandoening te kampen krijgen. Dit betreft een “vermoeid” hart ten gevolge van hartbeschadiging en/of – belasting (bv. hoge bloeddruk). Het is dus niet hetzelfde als een hartinfarct, dat zich plotseling voordoet, maar het is een langdurig probleem waarbij het lichaam probeert te compenseren opdat het hart onvoldoende presteert. Dit brengt problemen met zich mee, bijvoorbeeld vochtophoping in de longen. De vraag naar zorgprofessionals die deze toenemende én langdurige hartproblemen kunnen behandelen neemt stelselmatig mee toe.

Ben jij de volgende verpleegkundige die de afdeling Cardiologie versterkt? Lees dan eerst hier alles over de dienst Cardiologie, de opleidingsmogelijkheden, het specifieke takenpakket en het salaris dat je te wachten staat!

Wil je graag iets specifieks weten? Klik dan meteen door naar:

Over de dienst
Cardiologie en Cathlab

De afdeling Cardiologie in een ziekenhuis is het kloppend hart voor aandoeningen van hart- en bloedvaten. Hier komen patiënten met de meest uiteenlopende hartaandoeningen terecht:

  • Hartinfarct;
  • Hartfalen;
  • Hartritmestoornissen;
  • Klepaandoeningen;
  • Hypertensie;
  • Aangeboren hartaandoeningen;

Doorgaans kun je als Cardiologie verpleegkundige terecht komen op verschillende diensten, die allemaal nauw verbonden zijn met elkaar:

  •  Op de algemene afdeling Cardiologie begeleiden verpleegkundigen de cardiologen tijdens technische hartonderzoeken zoals onder andere een echocardiografie, een fietsproef en een slokdarmechocardiografie;
  • Het Cardiale Labo en Dienst Hartcatheterisatie (Cathlab) behoort veelal tot de medisch-technische diensten van een ziekenhuis. Hier kunnen zorgbehoevenden terecht voor onder andere een coronarografie, een stentplaatsing, een ablatie, een TAVI, een pacemakerplaatsing of een defibrilator. Deze gespecialiseerde dienst heeft namelijk het geschikte apparatuur voorhanden om de bloedvaten van het hart en de hartkamers te bekijken en om vernauwingen en andere gevonden problemen te behandelen;
  • De dienst Hartbewaking – CCU draagt zorg voor hartpatiënten en patiënten met cardiologische aandoeningen die in de eerste dagen na opname extra aandacht nodig hebben. Vitale elementen zoals hartslag, bloeddruk en zuurstofvoorziening worden nauw gemonitord.

Bekijk hier onze vacature Cardiologie Verpleegkundige

Verpleegkundig Specialist Cardiologie,
wat houdt dat in?

Aan welk uitdagend takenpakket kun je jezelf verwachten als Cardiologie Verpleegkundige? De volgende zaken staan jou te wachten als je kiest voor deze uitdagende discipline:

  • Eerst en vooral weet je jezelf toe te spitsen op de acute en chronische zorgtrajecten van cardiologische patiënten;
  • Je weet verder technische handelingen op te volgen én te verstrekken. Dat gaat van de afname van ECG’s, fietsproeven, holtertesten en 24u bloeddrukmetingen (aanleggen en uitlezen resultaten), het uitlezen van telemetries, de afname van ergospirometries,…;
  • Daarnaast sta je in voor de organisatie en uitvoering van functiemetingen cardiologie bij patiënten. Denk hierbij aan ICPET, Ligfietsecho, Tilt testen, Dobutamine stress testen,…

Opleiding Cardiologie Verpleegkundige

Om verpleegkundige op de afdeling Cardiologie te worden, moet je over een van de volgende zaken beschikken:

  • Een HBO5 als Gegradueerde Verpleegkundige;
  • Een bachelor Verpleegkunde;
  • Een master in de Verpleegkunde.

Als je over één van deze diploma’s beschikt, dan kun je jezelf specialiseren via een postgraduaat Cardiologie aan Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen of aan de HoWest Hogeschool in Brugge. Ze bedragen tussen de 20 – 24 studiepunten en bereid je als Verpleegkundige Cardiologie volledig voor op de hightech omgeving waarin je zult terecht komen. Verder kun je je specialiseren aan de hand van cursussen, bijvoorbeeld de opfriscursus Cardiologie aan Thomas More Hogeschool dat over zes lesmomenten verspreid is.

Als je als projectverpleegkundige in dienst komt bij buro Nexus, dan gaan we hier graag met jou over in gesprek. Jouw ontwikkeling staat namelijk voorop en daarom denken wij graag mee in jouw wensen en interesses. In principe is dus elke relevante opleiding/cursus bespreekbaar. Zo kun je denken aan een voltallige opleiding als een HBO Verpleegkundige of een masteropleiding!

Lees hier alles over de mogelijkheden

Cardiologie Verpleegkundige salaris

Veel hangt af van het opleidingsniveau dat je hebt behaald en de ervaring die je al reeds achter de rug hebt. Het loon van een gegradueerde verpleegkundige (HO) is namelijk iets lager dan het loon van een verpleegkundige met een bachelor of master. Gemiddeld genomen mag je rekenen op een startloon als verpleegkundige in een ziekenhuis van 2.500 euro bruto per maand. Met 4 jaar op de teller wordt dit al verhoogd naar 4 jaar anciënniteit: 2.832,65 euro bruto per maand. Na zo’n  10 jaar anciënniteit kun je dan al weer rekenen op ongeveer zo’n 2.954,78 euro bruto per maand. Bij buro Nexus gaan we graag een stapje verder en zijn zaken zoals een bedrijfswagen en extra opleidingen steeds bespreekbaar!

Vacature Cardiologie

Verpleegkundige Cardiologie
vacatures bij buro Nexus

Uit onderzoek van de vzw FeBi (2021-2022) blijkt dat verpleegkundigen het belangrijk vinden om zich te ontplooien binnen andere medische disciplines dan hun huidige werkomgeving. FeBi is een organisatie dat onder andere de kwaliteitsverhoging van de zorg- en dienstverlening via diverse vormingsinitiatieven wilt verhogen. Zij bevroegen 1.347 zorgprofessionals aan de hand van een enquête over welke vijf opleidingen ze graag zouden volgen om hun werk goed te kunnen blijven uitoefenen in de toekomst. Wat blijkt? In de top 20 van deze prioriteitenlijst staat op nummer 9 dat verpleegkundigen graag bijgeschoold worden binnen andere medische disciplines, zoals Cardiologie.

Dus, ben jij een verpleegkundige en wil jij graag aan de slag als Cardiologie Verpleegkundige? Bekijk dan zeker onze vacature! Bij buro Nexus bieden we projecten aan van een half jaar tot één jaar. Wil je toch liever meer bijleren op een andere afdeling? Dat kan dankzij het concept van projectsourcing! Ben je benieuwd naar meer? Neem dan zeker contact op!

FAQ:
projectverpleegkundige

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Wat als ik tijdelijk geen project heb?

Door proactief te handelen en continu met onze professionals in dialoog te blijven proberen we deze situatie uiteraard te vermijden. We moeten hier echter realistisch in zijn. Stelt deze situatie zich alsnog, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Je blijft verbonden aan buro Nexus in afwachting van jouw volgend project. In deze tussenperiode is het kwestie van goede afspraken te maken. Jouw persoonlijke Talent Master volgt jou nauw op doorheen deze periode en licht jou in over de opties.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?