Thuisverpleegkundige

Wat doet een verpleegkundige in de thuiszorg?

Wil jij je volledig laten onderdompelen in de wereld van de thuisverpleegkundige? Top! Dan nemen we je graag mee in alle ins en outs, waardoor je na het lezen van dit artikel geen vragen meer hebt. Meer nog, als we je interesse hebben weten op te wekken, dan zitten we misschien binnenkort wel samen rond de tafel met een tas koffie!

Wil je graag iets specifieks weten? Klik dan meteen door naar:

Thuisverpleegkundige I buro Nexus

Taken van een thuisverpleegkundige

Als thuisverpleegkundige moet je verschillende verpleegtechnische handelingen goed onder de knie hebben. We sommen ze graag voor je op:

  • Inspuitingen;
  • Wondzorgen;
  • Aanbrengen van verbanden of steunkousen;
  • Stomazorg;
  • Medicatiebeleid;
  • Toediening van sondevoeding.

Deze lijst is zeker niet exhaustief. De thuiszorg is complex en verschilt case per case. Kennis van zaken zoals palliatieve verzorging of subcutane en intraveneuze perfusie zijn geen overbodige luxe. Kortom, als je kiest om in de thuisverpleging te werken dan hang je niet vast aan één taak.

Ontdek wat projectverpleegkundige Lief te vertellen heeft!

Competentieprofiel van een thuisverpleegkundige

Vraag je je, na het lezen van de uitdagende lijst aan taken als verpleegkundige thuiszorg, af over welke competenties je moet beschikken? Scan dan de volgende lijst af en ontdek of jij uit het juiste hout bent gesneden!

  • Empatisch. Kort en krachtig, maar het valt niet te ontkennen dat mensen je toelaten in hun privésfeer en zich dus kwetsbaar opstellen. Jij beschikt niet alleen over sterke verpleegtechnische handelingen, maar dankzij je psychosociale vaardigheden weet je op tijd wanneer je aan de alarmbel moet trekken.
  • Dat brengt ons tot het volgende punt en dat is dat je goede kennis hebt van de sociale kaart van alle zorgverstrekkers en -voorzieningen in jouw regio. Loopt er iets stroef? Dan weet jij als eerste dat je een derde partij, zoals een mantelzorger, aan de mouw moet trekken.
  • Verder ben je stressbestendig. Het kan gebeuren dat je plots in een noodsituatie terecht komt. In dat geval moet je vooral je hoofd weten koel te houden.
  • Ten slotte ben je leergierig. De wereld rondom ons staat niet stil en zo dus ook niet de nieuwste evoluties binnen de thuis- en ouderenzorg. Het inzetten van domotica om minder mobielen te ondersteunen? Jij zit op de eerste rij als het aankomt op de nieuwste medische technologie!

Thuisverpleegkundige I buro Nexus

Opleiding verpleegkundige
thuiszorg

Er zijn verschillende manieren om als verpleegkundige in de thuiszorg te werken:

  • Je volgt een HBO5 opleiding tot Gegradueerde Verpleegkundige (3 jaar);
  • Je behaalt een professionele bachelor Verpleegkunde (4 jaar).

Aan deze opleidingen heb je, gezien de uitgebreide stageperiodes, voldoende om in de thuiszorg te werken. Echter, staat de zorgsector nooit stil en kun je je verdiepen in een breed aanbod aan bachelor-na-bachelor opleidingen en postgraduaten. Denk hierbij aan de banaba ‘Psychosociale Gerontologie’, waarbij je een beter inzicht in de leefwereld en de noden van ouderen ontwikkelt. Of wie weet verdiep jij je wel in het postgraduaat ‘Palliatieve Zorg’ en leer jij hoe je terminale zorgbehoevenden optimaal kan begeleiden. De truc om levenslang te leren? Ga aan de slag binnen de thuisverpleging!

Waarom werken als
thuisverpleegkundige?

  • Hoeksteen van de maatschappij

Het aantal ouderen in onze samenleving neemt continu toe. Volgens Statbel, het Belgisch statistiekbureau, leidt deze vergrijzing tot een toename aan de nood aan thuishulp. Vanaf 2030 zou deze behoefte drastisch beginnen stijgen en tegen 2070 zelfs verdubbelen. Verpleegkundigen thuiszorg vormen kortom één van de hoekstenen binnen onze maatschappij.

  • Uitdagende technische handelingen

Bij thuisverpleging komen er heel wat technische handelingen om de hoek kijken. Je bent een generalistische zorgverlener, die verantwoordelijk is voor de wondzorg, infuustherapie, negatieve druktherapie, noem maar op! Iedere keer dat je bij een zorbehoevende thuis komt, openen er zich letterlijk en figuurlijk nieuwe deuren. Stilstaan? Dat is geen optie. Als je kiest voor deze uitdagende functie, dan stopt je leerproces nooit!

  • Je footprint nalaten op het leven van anderen

Als verpleegkundige thuiszorg kom je terecht in de vertrouwde omgeving van zorgbehoevenden. Voor sommigen kan het een moeilijk proces zijn om iemand ‘vreemd’ toe te laten, voor anderen gaat dit dan weer vlotter. Hoe dan ook, jij voelt de psychosociale setting van je patiënten perfect aan en weet hierdoor, maakt niet uit hoe lang of hoe kort, je zorgen af te stemmen per individu. En op het einde van de dag die glimlach terugkrijgen, daar doe je het voor!

  • Flexibiliteit en vrijheid

Een 9-to-5-bureaujob, dat wijs je liever af? Dan zit je als verpleegkundige thuiszorg volledig op je plaats. Je krijgt voldoende beweging, uitdaging en variatie op één dag. Je Fitbit zal je snel tot 10.000 stappen per dag lanceren! Bovendien zit je niet vast aan een uurrooster. Je hoeft dus niet je volledig persoonlijk leven af te stemmen op je professioneel leven.

Thuisverpleegkundige I buro Nexus

Werken bij buro Nexus
als projectverpleegkundige

Vacatures in de zorg vinden is niet de uitdaging, maar een job in de zorg waar je waardering, flexibiliteit én aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bij krijgt, dat is een ander verhaal! Als je als projectverpleegkundige bij buro Nexus in dienst komt, dan krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen op verschillende projecten. Zoek je naar vacatures in een ziekenhuis, vacatures binnen een woonzorgcentrum of wil je liever een vacature binnen de thuiszorg vinden? Als je op projectmatige basis bij ons in dienst komt, dan kan je van iedere discipline proeven mét de luxe van een aantrekkelijk loonpakket! Opleidingen en een bedrijfswagen? Die zijn bespreekbaar!

Bekijk al onze zorgvacatures!

Onder welk IFIC barema
valt de thuiszorg?

Het IFIC is een gerenommeerde VZW dat functieclassificaties ontwikkelt voor social profitsectoren. Zij stellen onder andere functiebeschrijvingen op die op hun beurt een duidelijk sectoraal kader vormen voor de verschillende functies. Ben je benieuwd naar hun onderzoek en bevindingen? Als verpleegkundige thuiszorg val je onder de code 6470.

FAQ:
projectverpleegkundige thuiszorg

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

  • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
  • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Wat als ik tijdelijk geen project heb?

Door proactief te handelen en continu met onze professionals in dialoog te blijven proberen we deze situatie uiteraard te vermijden. We moeten hier echter realistisch in zijn. Stelt deze situatie zich alsnog, dan is er absoluut geen reden tot paniek. Je blijft verbonden aan buro Nexus in afwachting van jouw volgend project. In deze tussenperiode is het kwestie van goede afspraken te maken. Jouw persoonlijke Talent Master volgt jou nauw op doorheen deze periode en licht jou in over de opties.

Vacature thuiszorg

Ben je na het verwerken van al deze informatie klaar om de sprong te wagen en aan de slag te gaan als projectverpleegkundige bij buro Nexus? Bekijk onze vacature thuisverpleegkundige en ontdek wat wij allemaal voor jou in petto hebben!

Verpleegkundige Thuiszorg

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?