Werkgeluk in de zorg

Zorgverlener ben je in hart en nieren, maar werken in de zorg is niet altijd even makkelijk. Een hoge werkdruk, veel personeelsverloop en tekorten kunnen ervoor zorgen dat jij niet optimaal werkgeluk ervaart. Binnen buro Nexus staat werkgeluk op nummer één en wij vertellen jou graag waarom werkgeluk in de zorg juist zo belangrijk is. Het is namelijk een sector om trots op te zijn. Ben jij klaar voor jouw dagelijkse dosis werkgeluk? Lees dan verder!

Wat betekent werkgeluk?

Werkgeluk is het hebben van werk waar je voldoening uit haalt, wat je prikkelt en waar je enthousiast en gemotiveerd door raakt. Het is dus veel meer dan alleen plezier hebben in je werk. Om werkgeluk te realiseren ben je afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen jouw collega’s en werkplek bijvoorbeeld een belangrijke rol.

Hierom moet jij werkgeluk ervaren in de zorg

  • Jij maakt verschil! In de zorg kun je daadwerkelijk het verschil maken voor een patiënt of cliënt. Dit hoeft hem niet altijd te zitten in de grote dingen. Denk bijvoorbeeld aan een praatje maken wanneer iemand het even moeilijk heeft. Alleen al met dit kleine gebaar maak jij het verschil!
  • Je krijgt veel dankbaarheid terug! Werken in de zorg is dankbaar werk. Je speelt een belangrijke rol in iemands leven op een kwetsbaar moment en de meeste mensen waarderen dit enorm. Hierbij draag je bij aan de kwaliteit van iemands leven en dit is voor veel zorgverleners het mooiste wat er is.
  • Geen dag is hetzelfde! Elke dag kom je in aanraking met nieuwe mensen en dus met nieuwe verhalen en ziektevragen. Hierdoor is geen dag hetzelfde en heb je veel afwisseling in je werk.

Vijf tips voor meer werkgeluk in de zorg

  • Functioneer als een team. Werken in de zorg doe je samen, dus maak er samen het beste van en help elkaar. Door elkaar te helpen krijg je een hechte band en kun je elkaar laten groeien. Ook is het belangrijk om een luisterend oor te zijn voor je collega’s. Werken in de zorg is namelijk niet altijd even makkelijk en aan je collega’s kun je veel steun hebben.
  • Besef dat jouw werk van waarde is. Jouw werk is belangrijk voor patiënten/cliënten en hun naasten doordat je een waardevolle rol speelt in een moeilijke fase van iemands leven. Je bent belangrijk en dat mag je best beseffen!
  • Ben optimistisch. Probeer de positieve aspecten van jouw werk te zien en denk daaraan wanneer het even wat minder gaat. Werken in de zorg kan zwaar zijn, maar je krijgt er enorm veel voor terug. Houd dat in gedachte!
  • Stel realistische doelen voor jezelf. Doelen behalen komt ten goede van jouw werkgeluk. Daarom is het belangrijk realistische doelen te stellen voor jezelf. Wanneer je een groot doel wilt bereiken is het slim om deze in stappen op te delen. Zo kom je stap voor stap dichterbij succes.
  • Durf complimenten te geven. Iedereen wordt blij van het krijgen van een compliment. Probeer daarom elke dag oprechte complimenten te geven aan je collega’s. Wedden dat jullie werkgeluk zal stijgen?

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?