fbpx

Werken in een woonzorgcentrum

Werken in een woonzorgcentrum

Werken in de zorg, dat betekent variatie. Er zijn dan ook tal van verschillende disciplines waar je uit kunt kiezen. Een belangrijk onderdeel van deze sector zijn de woonzorgcentra. 65-plussers die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen hier een verblijfplaats aanvragen. Tover jij dus als verpleegkundige of als zorgkundige graag een glimlach op het gezicht van ouderen? Lees dan verder en ontdek wat een project in een woonzorgcentrum jou te bieden heeft!

Waarom werken in een woonzorgcentrum?

1. Het opbouwen van vertrouwensrelaties met de bewoners

Sta jij als verpleegkundige of als zorgkundige te springen om net dat tikkeltje meer te betekenen in het leven van een ander? Dan zit je in een woonzorgcentrum op dé goede plaats. Samen met de bewoners sla je je door moeilijke dagen heen, maar beleef je samen ook vele mooie momenten. En dit niet voor maar één dag, maar soms zelfs jarenlang. Je vindt het dan ook helemaal niet erg om met een tas koffie even naar iemands verhaal te luisteren.

2. Werken in een woonzorgcentrum, dat betekent variatie

Staat ‘stilstaan’ niet in jouw woordenboek? Geweldig! Als je kiest voor een job in een woonzorgcentrum, dan zal je een uitdagend takenpakket krijgen. Als zorgkundige sta je in voor de algemene verzorging van de bewoners en help je hen met alle andere dagdagelijkse taken. Zo zal je ze bijvoorbeeld helpen met zich te wassen én houd je een gezellige ‘koffietoer’. Als verpleegkundige sta je dan weer in voor het uitvoeren van medische handelingen zoals wondzorg en bloedafnames. Daarbovenop moet je, zowel als verpleeg- als zorgkundige, bereid zijn om een babbeltje te slaan met de zorgbehoevenden. Je wordt dan ook gedreven door jouw hart voor ouderen.

3. In een woonzorgcentrum krijg je talrijke groeikansen

De zorgsector is steeds in beweging, en zo ook de ouderenzorg. Er staat dus steeds een nieuwe medische innovatie om de hoek. Je hebt de mogelijkheid als verpleegkundige of als zorgkundige om iedere dag wat nieuws bij te leren. Bovendien vind je in de woonzorgcentra een breed spectrum aan pathologieën terug en kun je je dus steeds specialiseren.

4. Het werkregime in een woonzorgcentrum biedt je flexibiliteit

Als verpleegkundige of als zorgkundige in een woonzorgcentrum hang je niet vast aan een nine-to-five regime en dat brengt tal van voordelen met zich mee! Zo kun je de drukte in het weekend vermijden of kan je op voorhand een evenement inplannen. Het werkregime leg je namelijk samen met je team vast. Zo hoef je dus niet je privéleven volledig af te stemmen op je professioneel leven!

5. Als verpleeg- of zorgkundige in een woonzorgcentrum heb je werkzekerheid

Als je kiest om te werken in een woonzorgcentrum, dan kies je voor wekzekerheid. De VDAB publiceert jaarlijks een lijst met dé tien meest gezochte knelpuntberoepen. De verpleegkundige en de zorgkundige weet hier telkens een plek op te veroveren.

Werken in een woonzorgcentrum

Welke vaardigheden heb je nodig in een woonzorgcentrum?

Allemaal goed en wel, maar welke vaardigheden heb je nu eigenlijk nodig als verpleegkundige of zorgkundige in een woonzorgcentrum? Wel, wij sommen er enkele voor je op!

  • Jij kunt je mannetje staan en zelfstandig te werk gaan. Is er echter plots een overbezetting in het woonzorgcentrum en kunnen je collega’s wel een handje gebruiken? Dan ben jij de eerste in rij om te helpen, want jij weet dat teamwerk essentieel is!
  • Als men jou beschrijft dan valt het woord ‘communicatief’ altijd ter sprake. Je kunt helder communiceren, hecht veel belang aan persoonlijk contact én staat open voor feedback.
  • Je bent ten slotte gedreven en professioneel. Voor jou stopt je leerproces nooit en komt dat net goed uit! De zorgsector staat namelijk niet stil en dat doe jij dus ook niet.

“Op elke afdeling leer ik telkens iets nieuws bij.” – Imke Projectverpleegkundige

Vaardigheden van een verzorgende in een woonzorgcentrum

Ben jij klaar voor een uitdagende functie binnen een woonzorgcentrum als zorgkundige? Dan moet je buiten de algemene vaardigheden, nog over enkele belangrijke kwaliteiten beschikken:

  • Je staat in voor de (hygiënische) verzorging van de bewoners. Op het einde van de dag zorg je er dan ook voor dat iedereen gewassen is, goed heeft gegeten, etc.
  • Daarnaast help je de bewoners ook met de overige dagdagelijkse activiteiten.
  • Je informeert tenslotte de verpleegkundige over afwijkende symptomen of over risico’s voor vallen, verwondingen, etc.

Vaardigheden van een verpleegkundige in een woonzorgcentrum

Bovenop de algemene vaardigheden die je nodig hebt in een woonzorgcentrum, moet je als verpleegkundige nog enkele specifieke medische handelingen onder de knie hebben. We geven alvast enkele belangrijke kwaliteiten mee:

  • Als verpleegkundige in een woonzorgcentrum sta je in voor de hygiënische zorg, wond -en detailzorg en het klaarzetten, controleren en toedienen van medicatie, etc.
  • Je staat dus in voor de verpleegtechnische verzorging van de bewoners, maar daarbij streef je naar een kwalitatieve detailzorg met de nodige aandacht voor de bewoner zelf.

Vacatures woonzorgcentrum bij buro Nexus?

Als verpleegkundige of als zorgkundige in een woonzorgcentrum bij buro Nexus, krijg je steeds een project op maat. Wij hebben dan ook een grote portefeuille aan uitdagende projecten. Wil jij proeven van verschillende zorginstellingen? Perfect! Bij ons krijg je voldoende tijd om je goed in te werken op een project, zonder ergens vast te moeten roesten. Bovendien heb je de vrijheid om van verschillende specialisaties te proeven mét de zekerheid van een vast contract. In een recordtijd doe je dus heel wat ervaring op. Ben jij gedreven door jouw hart voor de ouderenzorg én ben je klaar voor een nieuwe uitdaging in een woonzorgcentrum? Neem dan snel contact met ons op!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?