De werkdruk in de zorg is al lang een knellend thema. Zo is de zorgsector al jaren een onderbemande sector en de COVID-19-crisis heeft hier niet aan bijgedragen. Bij buro Nexus gaan wij voor werkgeluk en daarom delen wij 10 tips waarmee jij de werkdruk kan verminderen.
Neem voldoende pauze tijdens je dienst
Het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk schiet het er vaak bij in. Je bent druk bezig en de pauze komt eigenlijk ongelegen. Toch is voldoende pauze houden belangrijk voor je. Je lichaam komt tot rust en het zorgt ervoor dat je scherp blijft. Zo voorkom je fouten en ben je vrolijker. Het beste advies is om gedurende de dienst meerdere kleine pauzes in te lassen. Zo herstelt je brein sneller en kan jij beter presteren.
Vraag hulp van familie, mantelzorgers en vrijwilligers tijdens je dienst
Patiënten/cliënten krijgen vaak bezoek van familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Vraag deze voor hulp wanneer ze aanwezig zijn. Zij kunnen helpen bij kleine dingen die voor jou op een dag veel tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan het vragen van een familielid voor ondersteuning tijdens de maaltijden. Laat ze de tafel dekken/afruimen en ondersteunen bij het eten.
Negeer signalen niet
Je hersenen hebben rust nodig en wanneer ze dit niet voldoende krijgen geven ze signalen af. Toch negeren wij deze signalen, bewust of onbewust, vaak. Het is belangrijk om deze signalen te gaan herkennen en wanneer aanwezig rust te nemen. De belangrijkste signalen die je helpen te voelen wanneer je brein rust nodig heeft zijn: vergeetachtigheid, neerslachtigheid, uitstelgedrag en concentratieproblemen.
Kijk waar je het voor doet
Werken in de zorg is voor vele een roeping. Je hebt dit beroep met je hart gekozen en ondanks dat het hectisch en zwaar kan zijn geeft het veel voldoening. Probeer deze voldoening te koesteren en sta zoveel mogelijk stil bij de leuke, mooie en fijne momenten. En goede tip is om deze op te schrijven. Hierdoor ga je er meer van genieten en word je bewuster waar je mee bezig bent en waar je het voor doet.
Durf nee te zeggen
Ook al zou je het wel willen, het is niet altijd mogelijk om iemand te helpen. Daarom is het belangrijk om duidelijk je grenzen aan te geven. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je goed werk blijkt leveren. Wil je elkaar toch helpen? Benut dan elkaars kwaliteiten. Door deze effectief in te zetten help je elkaar zonder dat het meer werk oplevert.
Lucht je hart
Blijf niet rondlopen met problemen, maar geef ze op tijd aan. Vertel je collega(s) of een familielid dat je werkdruk ervaart en lucht je hart. Zij kunnen je misschien helpen of een luisterend oor bieden.
Stap voor stap
Wanneer je werkdruk of stress ervaart, wil je vaak meerdere dingen tegelijk doen. Het nadeel is dat dit veel energie kost en je sneller fouten gaat maken. Het advies is dan ook om je te focussen op één taak en daarna door te gaan naar de volgende. Zo houd je de volle aandacht op je taken en voorkom je fouten.
Ontspanning na inspanning
In drukke en stressvolle periodes is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Hoe meer je dit doet, hoe beter je functioneert en taken gedaan krijgt. Je hersenen hebben ontspanning nodig om tot rust te komen. Wat kan je bijvoorbeeld doen om tot rust te komen? Maak een wandeling, lees een boek of ga sporten.
Begin je dienst iets eerder
De opstart van je dienst kan vaak onrustig zijn. Er ligt namelijk altijd een hoop werk op je te wachten. Toch is het belangrijk om je dienst rustig te beginnen. Kom tien minuten eerder en plan voldoende tijd in voor een goede overdracht. Zo ga je goed voorbereid aan de slag en creëer je rust voor jezelf.
Ervaar jij werkdruk op jouw project? Neem dan contact op met jou HR Fieldmanager en bespreek waar je tegenaan loopt. Samen kunnen jullie dan zoeken naar een passende oplossing.
Tot slot, zorg dat je voldoende slaapt
Genoeg goede slaap houd je hersenen gezond en zorgt voor herstel van je lichaam. Zo zorgt goed slapen voor meer concentratie en een beter geheugen. Wist je dat een volwassenen minimaal zeven tot negen uur slaap nodig heeft? Werk je nachtdiensten en ervaar je daardoor werkdruk en vermoeidheid? Lees dan ook ons artikel hoe je ervoor zorgt dat fit bent voor, tijdens en na een nachtdienst.
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?