Week van de Mobiliteit

Ieder jaar organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit van 16 tot 22 september de Week van de Mobiliteit. Het doel? Wel, dat is om iedereen net wat meer bewust te maken van de impact die we hebben op onze maatschappij en de omgeving. We zien dan ook steeds meer initiatieven met betrekking tot klimaatsdoelstellingen. Zo ging vanaf 2020 het VN-Klimaatakkoord van Parijs in. Hierin werd afgesproken dat de EU tegen 2030 minimaal 40% minder moet uitstoten.

Wat betekent duurzame mobiliteit?

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit beschrijft de term ‘duurzame mobiliteit’ als volgt:

“Duurzame mobiliteit omschrijven we als voldoende mobiliteit om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven zonder dat de negatieve gevolgen van ons individueel mobiliteitsgedrag de mobiliteit van anderen op korte of lange termijn nadelig beïnvloeden.”

Eén van de kernbegrippen in deze definitie is het woord ‘voldoende’. We mogen er dus niet van uit gaan dat we alle vormen van mobiliteit, zoals autorijden, aan de kant moeten schuiven. Integendeel, we hebben nood aan een minimale toegang hiertoe om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zo moet je natuurlijk wel op je werk geraken. Echter, zijn er tegenwoordig voldoende middelen om onnodige verplaatsingen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan carpooling. We zijn steeds met meer en meer mensen, dus is het nodig om met zijn allen hier bij stil te staan. Volgens het Netwerk Duurzame Mobiliteit, zijn er drie stappen die we kunnen ondernemen:

  • Verminderen: onnodige verplaatsingen worden vermeden door af en toe bijvoorbeeld te telewerken.
  • Verschuiven: af en toe gaan we te voet naar het werk of kiezen we voor de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto.
  • Verschonen: als we toch met de auto gaan, kunnen we nagaan in onze omgeving of het mogelijk is om een auto(-rit) te delen.

Duurzame mobiliteit binnen de Construction en de Industry & Manufacturing

Hand in hand met duurzame mobiliteit, gaat het initiatief van Vlaanderen Circulair om tegen 2050 een circulaire economie te realiseren. Volgens Vlaanderen Circulair wil men bij circulair bouwen, grondstoffen en producten efficiënt gebruiken. Door het gebruik van minder materialen en hergebruik hiervan, wordt er ook minder afval geproduceerd. Het klimaat en het milieu ondervinden hiervan de positieve impact, aangezien er sprake is van minder uitstoot en minder afval. Het resultaat? Men moet minder mobiliteit inzetten om grondstoffen en producten te vervoeren.

Verder zijn er zowel binnen de Construction als binnen de Industry & Manufacturing meerdere mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzame mobiliteit en een duurzame toekomst. Onze consultants kunnen je het beste meenemen in dit verhaal!

circulair bouwen

Niet stilstaan op één plaats, dat is ook duurzame mobiliteit!

Een andere dimensie die we kunnen toekennen aan duurzame mobiliteit, is meer in de figuurlijke zin van het woord. Als je kiest voor een project binnen de Construction of de Industry & Manufacturing, dan hoef je nooit stil te staan op één plaats. Dit zijn dan ook brede velden met talrijke disciplines. Soms is het echter moeilijk om van de ene dag op de andere de knoop door te hakken en te kiezen voor wat nieuws. Bij buro Nexus hebben wij hier dé perfecte oplossing voor! Al onze consultants werken namelijk op projectmatige basis en moeten dus nooit vastroesten binnen één discipline. Wij streven ernaar dat onze consultants zich altijd kunnen blijven ontwikkelen in hun werk. En dat is zeker ook een vorm van duurzame mobiliteit!

Ben jij ons volgend technisch talent dat bijdraagt aan duurzame mobiliteit?

Ben jij ook helemaal gebeten door duurzame mobiliteit? Top! Bij buro Nexus hebben wij een grote portefeuille aan projecten binnen de Industry & Manufacturing en de Construction. Bij ons kun je proeven van verschillende disciplines mét het comfort van een vast contract. Bovendien is jouw werkgeluk onze prioriteit! Ben jij dus een technisch talent en wil jij mee bijdragen aan een duurzame toekomst? Neem dan contact met ons op en we bekijken graag de mogelijkheden!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?