Technische vacatures in de bouwsector

Toekomstperspectief in de bouwsector: steeds meer interessante technische vacatures

De VDAB publiceert jaarlijks op basis van statistische analyses een lijst met knelpuntberoepen in Vlaanderen. Het gaat over beroepen waarvoor men moeilijk arbeidskrachten vindt. De bouwsector neemt hiervan een groot deel voor zijn rekening. Werknemers met een technisch profiel zijn namelijk zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Eind april 2021 stonden er in Vlaanderen zo’n 1421 vacatures binnen de deelsectoren van Bouwtechnici, Architecten en Meetkundigen open.

Uit cijfers van Unizo blijkt dat de bouwsector steeds meer aan het groeien is. Het aantal nieuwe ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) binnen deze sector is het eerste kwartaal van 2021 met 10,2% gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de huidige coronacrisis, hebben bepaalde deelsectoren in de bouw dus een extra stimulus gekend. De lockdown zorgde voor extra budgetten die mensen normaal uitgeven aan vrijetijdsbesteding, zoals vakanties, maar nu investeren in de renovatie van hun woning. Ook blijkt de keuze voor een tweede verblijf populair, waar dan ook weer het een en het ander aan moet gebeuren. Volgens de Bouwunie is deze stijging echter niet enkel toe te wijden aan de gevolgen van COVID-19. Zo is deze evolutie al een tijdje bezig, maar sinds de afschaffing van de vestigingswet in 2019 in Vlaanderen kwam deze in een stroomversnelling. Vanaf dit moment moeten aannemers hun beroepsbekwaamheid niet meer aantonen, alvorens ze deze activiteiten laten opnemen in de KBO-inschrijving (Kruispuntbank Ondernemingen).

Vlaanderen heeft dus geen te kort aan bouwprojecten. Het invullen van vacatures daarentegen, blijkt een stuk moeilijker te zijn.

Nood aan tijdelijke versterking in de bouw?

Bij buro Nexus hebben wij dé perfecte oplossing voor organisaties die nood hebben aan tijdelijke versterking. Wij voorzien deskundige consultants binnen zowel Construction als Industry & Manufacturing. Zelf moet je dus niet je hoofd breken over het vinden van de ideale match tussen jou en een consultant. Projectsourcing is met andere woorden ideaal om de groeiende kloof tussen het groeiende aantal technische vacatures en het beperkte aantal werkzoekenden op te lossen. Onze consultants hebben een frisse blik door hun ervaring bij verschillende projecten. En niet te vergeten: minder risico en minder rompslomp voor jouw organisatie. Jij hoeft je geen zorgen te maken over contracten, administratie, ziekteverzuim en salarissen.

Bij welke projecten kunnen wij helpen?

Heb je een groot project op de planning? Bij buro Nexus hebben we een brede waaier aan consultants binnen de vakgebieden Construction en Industry & Manufacturing. Opzoek naar mensen die willen meebouwen aan de toekomst van morgen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?