Succesvol starten als beginnend verpleegkundige

Je bent net afgestudeerd en gaat aan de slag als verpleegkundige. Dit kan spannend zijn, maar het is vooral heel leuk. Je mag jouw passie gaan uitoefenen in de praktijk. Hoe tof is dat! Om ervoor te zorgen dat jij een goede start maakt, delen wij enkele tips en musthaves met jou. Een goed begin is tenslotte het halve werk.

Waar moet je als beginnend verpleegkundige op letten?

Tijdens je studie heb je al mogen proeven van het vak, maar binnenkort start je als volwaardige verpleegkundige. Spannend zonder werkervaring, maar die komt vanzelf wel. Wij delen enkele tips, zodat je een idee hebt van wat je straks kan verwachten. Zo maak jij als beginnend verpleegkundige een goede start.

Wees niet te streng voor jezelf

Je start dan weliswaar op als volwaardig verpleegkundige, maar dat houdt niet in dat je vanaf het begin alles al kan en weet. Sterker nog, in het begin is het altijd even zoeken. Geef jezelf daarom de tijd om je draai te vinden en leg de lat niet te hoog. Ook kleine stapjes maken grote sprongen!

Stel vragen

Durf vragen te stellen aan je nieuwe collega’s. Zij werken tenslotte al langer binnen deze organisatie en/of de zorg en kunnen jou veel leren. Het is niet nodig om je bezwaard te voelen wanneer je een vraag wilt stellen. Hiermee toon je alleen maar aan dat je wilt leren.

Vraag jezelf af ‘waarom’ iets gebeurt

Ondanks dat er bepaalde procedures en regels gelden, werkt iedere organisatie anders. Het is goed om je af te blijven vragen waarom iets gebeurt. Zo leer je de specifieke werkwijze kennen en kan je uiteindelijk samen met jouw collega’s zo efficiënt mogelijk werken.

Laat zien dat je wilt leren

Durf kansen met beide handen aan te pakken en laat zien dat je wilt leren. Neem daarom een actieve houding aan en probeer zoveel mogelijk te doen. Zo laat je zien dat je het wilt en kan je gelijk handige feedback krijgen van je collega’s. Dit laatste brengt ons gelijk bij de volgende tip!

Maak gebruik van je collega’s

Probeer zoveel mogelijk te leren van je collega’s. Zij werken al langer binnen de organisatie en kunnen jou voorzien van tips. Daarnaast werk je in de zorg vaak in hechte teams. Het is goed om snel onderdeel te worden van het team. Zoek collega’s waar je het goed mee kunt vinden en probeer te leren van hun ervaringen.

Leer van je gevoel

Het is bijna zeker dat je als beginnend verpleegkundige in aanraking komt met situaties waarin je jezelf niet prettig of onzeker voelt. Dit kan bijvoorbeeld komen door onverwachte complicaties of simpelweg omdat je nog niet alles weet. In deze gevallen is het goed om te leren van je gevoelens. Het is niet erg om fouten te maken of jezelf onzeker te voelen. Het is belangrijk hoe je ermee omgaat.

‘’Positief zijn betekent niet dat alles goed is of goed gaat. Het betekent dat je op een positieve manier omgaat met wat er gebeurt.’’

Last but not least: GENIET!

Ondanks dat het spannend is en je tegen dingen aanloopt, is het belangrijk om te genieten. Voor deze baan heb je jaren gestudeerd en nu mag je vol passie jouw vak uitoefenen. Vergeet niet dat iedereen ergens begonnen is, dus jij gaat dit ook met succes voltooien. You got this!

Welke spullen zijn handig om te hebben?

Wil je goed beginnen aan je nieuwe baan? Dan is het belangrijke om de juiste spullen bij je te hebben. Wij hebben vier producten op een rij gezet die onmisbaar zijn voor een beginnend verpleegkundige.

Notitieboek: je begint net met een nieuwe baan en leert veel nieuwe dingen. Het is handig om een notitieboekje mee te nemen waar je zaken in op kan schrijven. Het gemakkelijkste is om een a5 of a6 formaat boekje aan te schaffen. Deze past gemakkelijk in je zak.

Een extra tip: neem een vier kleuren pen mee. Dit werkt overzichtelijk.

Medische klompen of schoenen: waarschijnlijk spreekt dit voor zich, maar het is enorm belangrijk om goede werkschoenen te hebben. In de zorg lopen veel mensen rond op medische klompen, maar dichte schoenen werken ook prettig. Wel is het belangrijk om te kijken of jouw medische klompen/schoenen voldoen aan alle eisen rondom kwaliteit, hygiëne en veiligheid.

Verpleegkundig horloge

Altijd kunnen zien hoe laat het is? Dan is een verpleegkundig horloge een absolute must. Deze voldoet aan de hygiëneregels en is goed schoon te houden. Wist je dat buro Nexus eigen klokjes heeft? Zo kom je zeker goed voor de dag op jouw project!

Scharenset: een goede scharenset is altijd handig om bij te hebben. Op deze manier ben je goed voorbereid en heb je altijd de juiste schaar bij de hand. Een scharenset bestaat in de meeste gevallen uit een kocher, verbandschaar en verpleegkundeschaar.

Ervaringen van beginnend verpleegkundigen

Ben jij benieuwd hoe het is om te werken als verpleegkundige in de zorg? Wij spraken met Daphné Clays (25) & Sinya Vanhorenbeeck (28) ,twee projectverpleegkundigen, over hun ervaringen.

Daphné: ‘’Werken in de zorg biedt veel opties. Ondanks mijn leeftijd heb ik al in de thuiszorg en in verschillende woonzorgcentra gewerkt. Het ziekenhuis is de nieuwe impuls die ik aan mijn carrière ga geven. Op jonge leeftijd mocht ik met mijn mama mee naar haar werk als zorgkundige. Daar leerde ik de zorg kennen en door deze ervaringen wist is dat de zorg goed bij mij past. Gelukkig ervaar ik dit plezier nog steeds.’’

 

Sinya: ‘’Dat ik in de zorg wilde werken? Dat wist ik al heel vroeg. Ik ben als sinds ik mij kan herinneren een zorgzaam persoon. De voldoening en waardering die ik krijg als ik mensen help, geeft mij energie. Dit doe ik zowel op mijn job als erbuiten. Ik sta altijd voor mij naasten klaar en voel mij rap aangesproken om te helpen. Het maakt mij gelukkig als ik iets voor anderen kan betekenen.’’

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?