Internationale Dag van de Ouderen

Op 1 oktober zetten we wereldwijd onze ouderen in het zonnetje. In 1990 riep de VN dit namelijk uit tot de ‘International Day of Older Persons’. Het algemene doel hiervan is om overheden en andere beleidsmakers bewust te maken van de noden van ouderen in onze maatschappij en ze hier efficiënt op te laten inspelen.

Waar moeten we ons dan eigenlijk bewust van zijn en wat zijn de doelstellingen van de VN anno 2021? Dat lees je hier!

Waarom nood aan de Internationale Dag van de Ouderen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de vergrijzing volop aan de gang. Zo zouden we tegen 2050 spreken van een wereldwijd totaal van 21,5% 60-plussers. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige aandeel, namelijk 12,3%.

De Vlaamse Ouderenraad ziet hier drie grote uitdagingen in:

  • Sociale bescherming: het is noodzakelijk om de sociale rechten niet uit het oog te verliezen. Zo zou 1 op 4 ouderen in lage- en middeninkomenslanden een pensioen ontvangen, wat wil zeggen dat meer dan de helft niet kan rekenen op een inkomen op hun oudere dag.
  • Mensenrechten: volgens de Vlaamse Ouderenraad zouden ouderen in verschillende landen sneller getroffen worden door schendingen van mensenrechten. Denk hierbij aan verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting.
  • Humanitaire hulp: uit cijfers van HelpAge International, zou slechts 1% van de humanitaire hulpprojecten gericht zijn op ouderen. De Vlaamse Ouderenraad roept dan ook op om hier meer aandacht naar toe te trekken.

De Internationale Dag van de Ouderen 2021 – Digitale toegang voor iedereen

Dit jaar staat de Internationale Dag van de Ouderen in het teken van een digitale gelijkheid voor iedereen. In onze huidige maatschappij verloopt alles dan ook steeds meer digitaal, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om bij te blijven. Echter, wordt dit wel van iedereen verwacht. Neem nu een doktersbezoek waarvoor je geleidelijk aan, maar wel degelijk steeds meer kennis én toegang tot digitale platformen nodig hebt. Dat kan in de eerste instantie makkelijk lijken, maar toch is dit niet zo vanzelfsprekend als we denken.

De VN hoopt dan ook dat deze ontwikkeling bij ouderen onder de loep kan worden genomen. Het is belangrijk dat overheden en beleidsmakers de maatschappij hierover sensibiliseren en een plan van actie opzetten.

Buro Medical en de Internationale Dag van de Ouderen

Er is geen twijfel mogelijk dat we bij buro Medical ook veel waarde hechten aan inclusie van ouderen in de verschillende facetten van onze maatschappij. Hiervoor mogen we de woonzorgcentra niet uit het oog verliezen. Ben jij een verpleegkundige of een zorgkundige met een hart voor ouderen? Dan hebben we goed nieuws! Wij hebben namelijk een grote portefeuille aan projecten binnen de ouderenzorg waar je veel voldoening uit kunt halen!

 

Tover jij dus als verpleegkundige of als zorgkundige graag een glimlach op het gezicht van ouderen? Neem dan contact met ons op, want wij zien jou graag komen!

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?