Hoe ben ik fit voor, tijdens en na een nachtdienst? Tips!

In de zorg is het heel gebruikelijk om te werken tijdens nachtdiensten. De zorg gaat immers 24/7 door. Toch kunnen nachtdiensten negatieve gevolgen hebben voor jouw lichaam, geest en sociale leven. De oorzaak hiervan is een verstoord dag- en nachtritme. Hierom is het belangrijk om goed om te gaan met het werken in de nacht. Wij geven jou de beste tips om werken in de nacht zo gezond mogelijk te maken.

De juiste voeding voor, tijdens en na een nachtdienst

Het is belangrijk om voor, tijdens en na een nachtdienst goed op je voeding te letten. De juiste voeding zorgt ervoor dat jij jezelf voor en tijdens je werk fit en energiek voelt en na je werk goed kan rusten. Hieronder geven wij tips voor de juiste voeding en delen we een lijstje met producten die je beter kan vermijden.

Voor een nachtdienst: Je wilt scherp beginnen aan een nachtdienst en scherp blijven. Eiwitten spelen hier een belangrijke rol in. Deze helpen je om jezelf fit te voelen en wakker te blijven. Producten als melk, eieren, vis, vlees en noten zijn hiervoor aanbevolen.

Tijdens een nachtdienst: Tijdens je nachtdienst wil je fit blijven en koolhydraten kunnen deze boost geven midden in de nacht. Producten als bruin brood, aardappelen, rijst, pasta en fruit zijn hiervoor aanbevolen.

Na een nachtdienst: Na je nachtdienst wil je tot rust komen. Hiervoor is een lichte maaltijd met koolhydraten en melkproducten aanbevolen. Melkproducten werken namelijk slaap bevorderend.

Onderstaande producten hebben een negatieve invloed op je fitheid en slaapproces. Wij raden dus af om deze producten te nuttigen tijdens een nachtdienst.

  • Zware energierijke voeding zoals gefrituurde gerechten. Hier krijg je een slaperig gevoel van en deze verhinderen het in- en doorslapen.
  • Voedingsmiddelen die cafeïne of kinine bevatten. Dit zit in koffie, thee en frisdranken.
  • Sterk gekruid voedsel, dit kan irritatie op de maag veroorzaken.
  • Suikerrijke voedingsmiddelen. In het begin verhogen deze de alertheid, maar bij een snelle daling van de suikerspiegel veroorzaken ze slaperigheid.

Slapen voor een nachtdienst

Slaap is de belangrijkste factor om fit te zijn tijdens je werk. Het is daarom belangrijk dat je lichaam en geest goede rust krijgen gedurende de dag. Goede rust geven aan je lichaam klinkt logisch, maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam dit krijgt? Hier een paar tips.

  • Zorg ervoor dat je minimaal zes uur slaapt.
  • Ga tijdens nachtdiensten steeds op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, koel en donker is als je gaat slapen. Probeer de dag voor je nachtdienst begint je slaapritme al aan te passen door zo lang mogelijk op te blijven en uit te slapen. Zo wen je alvast aan een ander slaapschema.
  • Doe een dutje voor je begint aan je nachtdienst. Wist je dat er twee dutjes zijn die je kan doen waardoor je fitter aan je nachtdienst begint.
  •  Doe een kort dutje van 15 tot 20 minuten. Zo slaap je niet lang genoeg om in een diepe slaap te komen, maar komt je lichaam toch tot rust.
  •  Doe een langer dutje van 90 tot 120 minuten. Zo slaap je lang genoeg om de gehele slaapcyclus mee te pakken.

Tips om wakker te blijven tijdens een nachtdienst

Tijdens een nachtdienst is het normaal dat je vermoeider bent dan overdag. Het is tenslotte nacht en je lichaam is dan gewend aan slaap. Toch wakker en fit blijven? Probeer onderstaande ideeën eens.

  • Zorg ervoor dat je werkplek goed verlicht is.
  • Zorg voor veranderingen van geluid. De radio aanzetten is hiervoor een goede tip, maar een paar dansmoves zorgen er helemaal voor dat je wakker en fit blijft.
  • De grootste slaapdruk is tussen twee en vijf uur in de nacht. Zorg ervoor dat je tijdens deze uren actief en gevarieerd werk aan het doen bent.

Slapen na een nachtdienst

Yaay de dienst zit erop en je bed roept! Maar wacht nog heel even en duik niet meteen je bed in. Om te zorgen dat je de dag erna ook fris en fruitig begint, hebben wij deze tips:

  • Slaap minimaal zeven uur tussen twee nachtdiensten. Het liefst aaneengesloten, maar in twee etappes kan ook.
  • Ga niet gelijk slapen na een nachtdienst, maar kom even tot rust. Je hoofd zit nog vol met gebeurtenissen van het werk en je zit nog in de activatiemodus. Probeer eerst even tot rust te komen door wat te lezen of een douche te nemen.
  • Vermijd slaapmiddelen om na je nachtdienst in slaap te vallen. Deze verstoren namelijk je Remslaap met als gevolg dat jij je niet uitgeslapen en suf voelt.
  • Ga na het slapen even naar buiten voor een korte wandeling. Dit helpt jou met wakker worden en maakt je weer alert. Dit helpt je biologische klok weer rechtzetten.

Extra tips

Werken tijdens een nachtdienst kan zo nu en dan wel eens vermoeiend zijn, maar onze ultieme tip is om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jezelf. Hieronder delen wij extra tips om de nachtdiensten zo leuk mogelijk te maken.

  • Kijk van te voren met welke collega’s je werkt. Een leuke band met collega’s is tenslotte al de helft van je werkgeluk.
  • Maak het zo comfortabel mogelijk. Neem bijvoorbeeld een lees/puzzelboek of oortjes mee.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?