fbpx

De bouwsector ziet positieve jaren tegemoet

Ondanks dat de bouw te maken heeft met een aantal factoren die zwaar drukken op de sector, ziet het positieve jaren tegemoet. Zo zou de sector dit jaar met 2,6% groeien. Benieuwd hoe dit zit? Wij leggen het aan je uit!

De groei de komende jaren

Uit een recente studie van de Confederatie Bouw blijkt dat de sector een mooie groei kan verwachten. In 2022 zal de sector met 2,6% groeien, in 2023 met 2,3% en in 2024 met 2,2%. Deze groei zal vooral in de renovatiesector en burgerlijke bouwkunde voorkomen. De nieuwbouw krijgt het de komende jaren wat moeilijker. Dit komt door de oplopende rente en de gestegen kostprijs.

Factoren met invloed op de stijging

Op dit moment spelen verschillende factoren al een belangrijke rol binnen de bouwsector. Zo zijn de materiaalprijzen enorm gestegen, is er een tekort aan arbeidskrachten, zijn er lange leveringstermijnen en heeft de oorlog in Oekraïne effect op de Belgische economie. Echter zullen deze factoren de stijgingen niet in de weg zitten als ze zo blijven. Mochten deze factoren erger worden dan kunnen ze invloed hebben op de stijgingen.

Relanceplannen

Deze plannen zullen de voornaamste reden zijn van de stijgingen. Zo zal er de komende jaren 5,2 miljard euro worden besteed aan bouwwerken en de heropbouw na de overstromingen in Wallonië. De kostprijs hiervan wordt geschat op 2,6 miljard euro. Verder zal de publieke infrastructuur de komende jaren een grondige opknapbeurt krijgen.

Alternatieve energiebronnen

Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieve energiebronnen. Dit vanwege financieel oogpunt. Zo zie je steeds meer het gebruik van zonnepanelen, waterpompen en extra isolatie. Al deze ontwikkelingen zijn goed voor de bouwsector die zo fors meer opdrachten krijgt.

Verstedelijking

België is met 371 inwoners per vierkante meter een van de meest verstedelijkte landen van Europa. Steeds meer mensen trekken naar de stad voor werk, vermaak en voorzieningen. Door deze verstedelijking wordt de uitdaging steeds groter om iedereen te kunnen huisvesten. De bouwsector wordt daarom uitgedaagd zo efficiënt mogelijk te bouwen en nieuwe ideeën toe te passen.

Meer medewerkers in de bouw

Een voordeel van de stijging, is dat de werkgelegenheid groeit binnen de bouwsector. Zo is het aantal werknemers in de bouw tussen 2002 en 2022 met 11% toegenomen. In diezelfde periode nam het aantal zelfstandigen zelfs met 54% toe. Toch blijft de sector op zoek naar minimaal 18.000 extra medewerkers. Ben of ken jij nog iemand die op zoek is naar een passende baan in de bouwsector?

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?