fbpx

Is het bouwverlof aan het verdwijnen?

Wat is het bouwverlof?

De maand juli staat op het punt van beginnen en dat betekent dat het tijd is voor het jaarlijkse bouwverlof. Tijdens deze verlofperiode neemt de bouwsector enkele weken collectief vrij. Dit doet het om volledig uit te rusten, waarna ze weer met volle kracht aan de slag kunnen. De start- en duurtijd van het bouwverlof verschilt per regio. Echter is deze verlofperiode geen dwingende regel, een bedrijf hoeft zich hier dus niet aan te houden. Toch houdt een meerderheid van de bouwbedrijven zich wel aan deze periode. Het bouwverlof duurt in de meeste regio’s drie weken, alleen in de regio Brussel-Halle-Vilvoorde heeft men vier weken verlof.

Waarom een vaste periode vrij?

De voornaamste reden dat het bouwverlof in het leven is geroepen, is het gemak voor de sector. Het blijkt voor de meeste bouwbedrijven niet efficiënt om door te werken tijdens deze periode. Deze bedrijven zijn namelijk erg afhankelijk van toeleveranciers en deze zijn dan vaak gesloten waardoor de efficiëntie daalt. Verder is het bouwverlof in het leven geroepen vanwege de tekorten in de bouw tijdens de zomerperiode in het verleden. Toen gingen werknemers massaal op vakantie waardoor er problemen ontstonden voor bouwbedrijven.

Is bouwverlof verleden tijd?

Uit een bevraging van Bouwunie blijkt dat er steeds meer behoefte is naar flexibiliteit. Zo willen medewerkers meer zeggenschap over wanneer ze op vakantie kunnen en stijgt het aantal bouwbedrijven dat afwijkt van het bouwverlof. De drukte voor bouwbedrijven speelt hierbij ook een belangrijke rol. Vanwege de drukte kunnen sommige bouwbedrijven simpelweg niet stoppen tijdens deze periode.

Wegenwerken en bouwen van scholen

Er zijn ook projecten waarbij doorwerken tijdens het bouwverlof gunstig is. Goede voorbeelden hiervan zijn bouwwerkzaamheden aan wegen en scholen. Met de aanhoudende drukte op de weg is de vakantieperiode het meest gunstig om groot onderhoud te plegen aan de weg. Bij scholen geldt hetzelfde. Daar is tijdens de vakantieperiode niemand aanwezig waardoor deze periode uitermate geschikt is voor bouwwerkzaamheden.

Op zoek naar personeel tijdens het bouwverlof?

Bij buro Nexus hebben wij een grote portefeuille aan flexibele en bekwame consultants. Projectsourcing is dan ook dé oplossing indien je nood hebt aan tijdelijke versterking. Blijf jij als bedrijf gewoon doorwerken tijdens het bouwverlof, maar kun je geen personeel vinden? Neem dan contact met ons op en samen gaan we op zoek naar de juiste versterkingen.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?