fbpx

Flexibele personeelsplanning
in de zorgsector – projectsourcing

In de zorgsector is het beheren van de personeelsplanning een complexe uitdaging. Als zorginstelling word je geconfronteerd met een wisselende zorgvraag, seizoensgebonden pieken en dalen, onverwachte afwezigheden van personeel en een continu veranderende regelgeving. Het handhaven van een optimale personeelsbezetting kan dan ook een enorme logistieke en administratieve last zijn voor zorginstellingen. Projectsourcing, een vorm van flexibele personeelsplanning, kan een effectieve oplossing zijn om deze uitdagingen aan te pakken.

In dit artikel geven we enkele nuttige tips om om te gaan met deze flexibele personeelsplanning, welke tools je kunt inzetten hiervoor én de voordelen van projectsourcing en hoe het kan helpen bij het optimaliseren van jouw personeelsplanning.

Klik hier meteen door naar:

Tips voor een flexibele personeelsplanning

1. investeer de zorgvraag

In de mate waarin het mogelijk is, helpt het creëren van een duidelijk beeld van de zorgvraag om een flexibele personeelsplanning op te maken. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren, zoals het aantal patiënten, de complexiteit van de zorg, de bezettingsgraad en de seizoensgebonden variaties. Dit helpt bij het identificeren van piek- en dalmomenten in de zorgvraag, en stelt je in staat om jouw personeelsbehoefte daarop af te stemmen. Zo hebben afdelingen als Pneumologie een sterk piekmoment tijdens het griepseizoen. Hier kun je jaarlijks rekenen op een grotere zorgvraag.

Om terug te grijpen naar het vorige punt, kun je indien je inzet op de ontwikkelingsmogelijkheden van jouw personeel, hen indien nodig, én mogelijk, flexibel inzetten op verschillende taken. Zo kun je terugvallen op een verpleegkundige die zich heeft bijgeschoold omtrent diabetes, indien nodig. Dit kan de flexibiliteit van jouw personeelsbestand vergroten en helpen om tekorten op te vangen.

2. investeer in opleiding
en ontwikkeling

3. gebruik een geatomatiseerd
planningssysteem

Als zorginstelling kun je gebruik maken van technologie en automatisering om de personeelsplanning te optimaliseren. Er zijn verschillende software en tools beschikbaar die helpen bij het efficiënt plannen van personeel op basis van de zorgvraag, beschikbaarheid van het personeel en andere relevante factoren. Hierover lees je verder meer.

Monitor regelmatig de effectiviteit van de personeelsplanning en evalueer de resultaten. Pas de planning aan waar nodig op basis van de verzamelde gegevens en feedback van medewerkers.

4. Evaluatie personeelsplanning

5. gebruik poolmedewerkers

Overweeg om een pool van flexibele medewerkers op te bouwen die kunnen worden ingezet tijdens drukke periodes of bij onverwachte afwezigheid van personeel. Dit kan helpen om snel in te spelen op veranderingen in de zorgvraag en de personeelsbehoefte. Het aangaan van een samenwerkingsverband met een projectsourcingsbureau in de zorg kan hiervoor de ideale oplossing zijn. Dit geeft jou als zorginstelling de mogelijkheid om personeel flexibel in te zetten op basis van de zorgvraag en de beschikbaarheid van het personeel! Hierover lees je verder meer.

Voorbeelden personeelsplanningstools
in de zorgsector

 1. Planday: Dit is een gebruiksvriendelijke tool die speciaal is ontworpen voor de zorgsector. Het biedt functies zoals het bijhouden van werktijden, beheren van verlofaanvragen, communicatie met het team en het maken van flexibele roosters op basis van de behoeften van de zorginstelling.
 2. Deputy: Een veelzijdige personeelsplanningstool die kan worden gebruikt in de zorgsector. Het biedt functies zoals roosterplanning, taakbeheer, tijdregistratie en communicatie met het team. Het heeft ook een mobiele app waarmee medewerkers toegang hebben tot hun roosters en kunnen communiceren met hun teamleden.
 3. Aysa: Dit is een cloud-gebaseerde tool die speciaal is ontworpen voor de zorgsector. Het biedt functies zoals roosterplanning, competentiebeheer, rapportage en analyses, en integratie met andere systemen zoals elektronische patiëntendossiers (EPD).
 4. Zorgplanner: Een complete personeelsplanningstool voor de zorgsector, met functies zoals roosterplanning, verlofbeheer, salarisadministratie, en rapportage. Het biedt ook integraties met andere systemen zoals EPD en tijdregistratiesystemen.
 5. Ons® Planning: Dit is een geavanceerde personeelsplanningstool die specifiek is ontworpen voor de zorgsector. Het biedt functies zoals capaciteitsplanning, flexpoolbeheer, budgetbewaking, en rapportage. Het heeft ook modules voor verlofbeheer, opleidingsplanning, en communicatie met het team.

Flexibele personeelsplanning in de zorgsector

Projectsourcing als ondersteuning voor
flexibele personeelsplanning

 1. Flexibiliteit: Een van de grootste voordelen van projectsourcing is de flexibiliteit die het biedt aan zorginstellingen. De zorgvraag kan snel veranderen, en met projectsourcing kun je als zorginstelling snel en gemakkelijk reageren op deze veranderingen. Je kunt namelijk zorgpersoneel inhuren wanneer dat nodig is en het weer laten gaan als de vraag afneemt, zonder vast te zitten aan langdurige contracten.
 2. Kostenbesparing: Projectsourcing kan ook leiden tot kostenbesparingen voor zorginstellingen. Het inhuren van tijdelijk personeel kan vaak kosteneffectiever zijn dan het aannemen van vast personeel, vooral als het gaat om tijdelijke piekmomenten. Met projectsourcing kun je als zorginstelling de personeelskosten beter beheersen door alleen te betalen voor de uren die daadwerkelijk worden gewerkt.
 3. Specialistische expertise: Projectsourcing stelt zorginstellingen in staat om specialistische expertise in te huren wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het inhuren van gespecialiseerde verpleegkundigen of medische professionals voor specifieke projecten of diensten. Hierdoor kun je als zorginstelling de nodige zorg bieden aan patiënten, zonder te hoeven investeren in langdurige opleiding en training van jouw eigen personeel.
 4. Verminderde administratieve last: Het beheren van de personeelsplanning kan tijdsrovend en administratief belastend zijn voor zorginstellingen. Met projectsourcing kun je als zorginstelling de administratieve last verminderen, omdat het inhuren en beheren van tijdelijk personeel wordt afgehandeld door het extern bureau.
 5. Schaalbare oplossing: Projectsourcing kan worden aangepast aan de behoeften van de zorginstellingen op verschillende schaalniveaus. Of het nu gaat om een kleinere zorginstelling met beperkte personeelsbehoeften of een grotere zorginstelling met complexe planningseisen, projectsourcing kan worden opgeschaald of teruggeschroefd op basis van de specifieke behoeften van de zorginstelling, waardoor het een zeer schaalbare oplossing is.

Maak alvast kennis met enkele van onze zorgprofessionals

Zoek jij mensen die klaar zijn voor een nieuwe uitdaging in een woonzorgcentrum of in de thuiszorg? Top! Wij hebben verschillende professionals klaar staan. Spreken we elkaar zo?

Neem contact met ons op

Personeelstekort in het ziekenhuis? Wij hebben verpleegkundigen en zorgkundigen binnen verschillende richtingen. Heb jij professionals nodig op de Dienst Spoed, Intensieve Zorgen, het Operatiekwartier, de Mobiele Equipe, Geriatrie, Neurologie, Cardiologie? Stop dan met zoeken en neem contact met ons op!

Neem contact met ons op

Onze
vakgebieden

Voordelen van een samenwerking
met een projectsourcingsbureau

We benoemden het kort hierboven, maar een samenwerking met een projectsourcingsbureau kan je helpen bij de aanwerving van zorgpersoneel. Bij buro Nexus voorzien wij als projectsourcingsbureau zorginstellingen van het nodige personeel. Al onze zorgprofessionals worden zorgvuldig gescreend en opgevolgd. Daarom kunnen we je de geknipte personen aanbieden voor een langdurige, positieve samenwerking. Graag een starter of juist iemand met jarenlange ervaring? We gaan graag met je in gesprek om het juiste profiel te bepalen!

FAQ: Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Het is de samentrekking van ‘project’ en ‘outsourcing’, wat maakt dat buro Nexus werk maakt om hun medewerkers op uitdagende projecten te zetten bij uiteenlopende opdrachtgevers. Wij mikken op een langdurige en kwalitatieve samenwerking, waardoor wij onze professionals meteen het vertrouwen bieden van een vast contract van onbepaalde duur.

Wat is het verschil tussen buro Nexus en een interim- en uitzendkantoor?

 • Een vast contract binnen een bediendestatuut met maandelijkse verloning.
 • Geen kortstondige opdrachten, maar focus op een inwerkperiode en kwaliteit. Onze projecten duren dan ook gemiddeld één jaar. In samenspraak is er ook de mogelijkheid voor een project van kortere duur, bijvoorbeeld van zes maanden.

Waarom kiezen voor projectsourcing?

 • Als junior krijg je de kans om aan de hand van verschillende projecten jouw passie en ambities te leren kennen;
 • Langs de andere kant, halen ook ervaren profielen voldoening uit projectmatig werk. Zij kunnen namelijk hun expertise strategisch inzetten en inspelen op de noden van verschillende opdrachtgevers;
 • Je krijgt veel uitdaging, afwisseling en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling;
 • Je zet jouw technische talenten in bij meerdere organisaties en wordt dus ondergedompeld in een breed netwerk;
 • Je komt terecht in een bedrijf met de focus op werkgeluk.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?